VILJAMAA MILLA & JOHANNA JUHOLA DUO


Johanna Juholan (harmonikka) ja Milla Viljamaan (piano) musiikki on helsinkiläisversio tango nuevosta. Tämä uusi tango muokkautuu tekijöidensä näköiseksi säilyttäen silti tangon syvimmän olemuksen. Argentiinalaisen tangoperinteen draama ja voimakas rytmiikka sulautuu suomalaismelankoliaan. Juholan ja Viljamaan tango on välillä ilmavaa ja leikkisää, toisinaan ylitsevuotavan pakahduttavaa. Improvisaatio sekä häivähdykset taidemusiikista, jazzista ja kansanmusiikista värittävät duon tulkintoja, jotka ovat hitsautuneet yhteen yli kymmenen vuoden yhteistyön tuloksena.

Juholan ja Viljamaan duo syntyi vuonna 2001 Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolla, mistä molemmat myöhemmin valmistuivat musiikin maistereiksi. Kaksikko on työskennellyt yhdessä omien konserttiensa lisäksi useissa näyttämöteoksissa. Näistä mainittakoon duon säveltämät Tango Roto -show Savoy-teatterissa Helsingissä 2009, MedAndraOrd -nykysirkusryhmän Reverie Aleksanterin teatterissa 2007, Kadonnut Kuu -tanssiteos Kuopio tanssii ja soi -festivaalilla 2008 sekä Astor Piazzollan säveltämä Maria de Buenos Aires -tango-operita vuonna 2008.
Yhteistyökumppaneita ovat olleet mm. argentiinalaisen tangon Suomen huippunimet Nina ja Johna Krook, kilpatanssijat Jussi Väänänen ja Katja Koukkula sekä Sirpa Suutari ja Jukka Haapalainen, koreografi Jorma Uotinen, ohjaajat Minna Vainikainen, Tiina Puumalainen ja Ville Saukkonen sekä vierailevat muusikot viulisti Pekka Kuusisto, basisti Sara Puljula, oopperalaulaja Jorma Hynninen ja musikaalimoniosaaja Mikko Vihma.
 Tällä hetkellä tekeillä on yöllisistä hetkistä kertova Valveunia -konsertti kahdelle näyttelevälle laulajalle ja duolle. Sitä esitetään Ateneumsalissa Helsingissä syksyllä 2010.

Duo sai työstään merkittävän tunnustuksen voittamalla lokakuussa 2002 kansainvälisen Astor Piazzolla -kilpailun (International "Citta di Castelfidardo" Award, Astor Piazzolla music section) Italiassa. Vuodesta 2002 Johanna ja Milla ovat tehneet yhteistyötä tangoprinsessa Kukka-Maaria Ahosen kanssa triona nimeltä "Las Chicas del Tango". Duon debyyttialbumi "Piazzolla Passage" (Warner/Finlandia Records) ilmestyi syksyllä 2003. Toinen levy "Mi Retorno" (Texicalli Records 2007) oli vuoden 2008 Etno-Emma ehdokkaana.
Duo on esiintynyt Skandinavian lisäksi useissa Euroopan maissa sekä Japanissa ja Argentiinassa.
 
 
  
Copyright © Duo Milla Viljamaa & Johanna Juhola 2009

KOTISIVUT


Julkaisut tältä artistilta: