RIITTA PAAKKI TRIO


Pianisti Riitta Paakin johtama trio on julkaissut tähän mennessä kolme CD-levyä, jotka kaikki ovat saaneet poikkeuksetta hyviä kritiikkejä. Ensimmäinen niistä, Riitta Paakki Trio (Texicalli/Impala, 2000), oli myös sikäli historiallinen levy, että se oli ensimmäinen Suomessa tehty naisinstrumentalistin omalla nimellä julkaistu albumi. Se huomattiin laajalti maan jazzpiireissä ja menestyi myös Japanin levymarkkinoilla.

 

Trio esittää konstailematonta, suoraa ja eleganttia pianotriojazzia, jonka ilmaisun ydin syntyy kolmen muusikon keskinäisestä vuoropuhelusta. Myös sävellykset ovat syntyneet kaikkien kolmen muusikon kynästä. Runsaan kymmenen vuoden yhteisen toiminnan aikana trion yhtenäisyys ja ilmaisuvoima ovat vain syventyneet ajan myötä, ja jokainen uusi levy on aina ollut edeltäjäänsä parempi.

 

RIITTA PAAKKI aloitti pianonsoiton 6-vuotiaana. Hän opiskeli aluksi sekä klassista että kevyttä musiikkia Lahden musiikkiopistossa ja siirtyi ylioppilaskirjoitusten jälkeen Oulunkylän Pop/Jazz Konservatorioon, jossa hän lopullisesti totesi musiikin - ja erityisesti jazzin - olevan "hänen juttunsa". Vuonna 1995 hän siirtyi Sibelius-Akatemian jazzosastolle, josta hän valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2002. Tällä hetkellä hän valmistelee siellä tohtorin tutkintoa ja tekee jonkin verran opetustyötä varsinaisen muusikon uransa ohella. Oman trionsa ohella hän on esiintynyt mm. laulajien Mirja Mäkelän, Jenny Robsonin ja Juki Välipakan yhtyeissä.

 

APE (Ari-Pekka) ANTTILA on jo lähes 20 vuoden ajan ollut yksi käytetyimmistä basisteista Suomessa. Lukuisat bändiliiderit ovat halunneet juuri hänet yhtyeensä komppiryhmään - epäilemättä siksi että Anttila on monipuolinen ja taidokas muusikko. Hän on johtanut pitkään myös omaa Quartet Coyote -yhtyettä, joka etenkin alkuun esitti hänen omaa sävellystuotantoaan. Jo sitä ennen lahjakkaan ja tuotteliaan säveltäjä-Anttilan tuotoksia oli levytetty useille eri levyille. Riitta Paakki Trio on yksi Apen pitkäaikaisimmista kiinnityksistä, ja tässäkin yhtyeessä hänellä on basistin työn ohella myös säveltäjän rooli.

 

MIKKO HASSINEN pestasi Riitta Paakin omaan Argus-yhtyeeseensä pian Paakin Sibikseen pääsyn jälkeen ja yhteistyö on jatkunut tiiviinä aina noista ajoista lähtien. Hassinen on paljon enemmän kuin "pelkkä" rumpali: hän on akustisen ja elektronisen musiikin säveltäjä, sekä klassisen ja jazzin tuottaja. Hän toimii usein UMO Jazz Orchestran kapellimestarina, jolle, samoin kuin monille pienyhtyeille, hän on säveltänyt paljon musiikkia. Jazzin lisäksi hän on tehnyt musiikkia myös kamarimusiikkiyhtyeille ja tanssiteoksiin.

Riitta Paakin Trion ohella Hassisen pitkäaikaisista kiinnityksistä voidaan mainita ainakin Pepa Päivinen Trio ja Eero Koivistoisen yhtye. Hän on johtanut myös omia yhtyeitä, kuten Argus, sekä Muuntaja, joka käynnistyi 6-henkisenä elektrojazzia soittavana kokoonpanona, mutta muotoutui myöhemmin akustiseksi kvartetiksi.

 

 

www.myspace.com/riittapaakki

Julkaisut tältä artistilta: