HONKANEN KATRIINA


KATRIINA HONKANEN, s.14.8.1960, Savonlinna

Vanhemmat: näyttelijä Reino Honkanen (s.1924, k. 2008) ja näyttelijä Irmeli Heinänen (s.1923, k. 1988).
Puoliso: muusikko, yrittäjä Ilkka Tenhunen (s.1958).
Tytär: Hanna Maria Tenhunen (s. 1986).

Katriina Honkanen on muusikko ja teatterintekijä. Musiikki tuli mukaan kuvioihin jo 1974, kun sammumaton rakkaus the Beatles yhtyeeseen alkoi. Aluksi Katriina soitti kitaraa ja lauloi kotona, mutta vähitellen kuvioihin tulivat myös bändit. Yhteistyö kitaristi Ilkka Tenhusen kanssa alkoi jo tuolloin ja jatkuu yhä. Ohjelmisto oli pelkästään cover-materiaalia sisältäen mm. jo mainitun the Beatlesin materiaalia, mutta myös CCR:ää, Claptonia, Dylania ja Led Zeppeliniä sekä muuta varsin miehistä musiikkia. 80-luvun alussa Katriina kiinnostui myös nais-lauluntekijöistä, etunenässä Joni Mitchell ja Rickie Lee Jones. Se, että naiset tekivät näin hienoa ja uskottavaa musiikkia, innosti myös Kariinan yrittämään oman musiikin tekemistä.

1986 syntyivät ensimmäiset omat biisit, ensin radiosarjoihin Hävykkäät, Namutädit ja Kananlihalla, joita Katriina käsikirjoitti ja toteutti yhdessä Teatterikorkean kurssitovereidensa Sari Mällisen ja Kristiina Kuninkaan kanssa. Nuo laulut olivat lyhyitä, melko räävittömiäkin kappaleita, joista osa päätyi Tuomari Nurmion ja Freud, Marx, Engells & Jung-yhtyeen tähdittämälle pitkäsoitolle "Paljaat uneksijat". Mutta näiden pienten laulujen myötä alkoi Katriina ura myös vakavampien laulujen tekijänä.

1990 julkaistiin ensilevy UNI. Sen jälkeen levyjä ilmestyi tasaiseen tahtiin vuoden tai kahden välein. Viime vuosina tahti on harventunut, sillä Katriinan työnkuva on laajentumistaan laajentunut ja monet isot teatteriprojektit ovat vieneet aikaa musiikin tekemiseltä. Viimeisin levy "7" ilmestyi vuonna 2003 ja seuraava levy ilmestyy alkuvuodesta 2009.

Katriinan musiikille on aina ollut vaikeaa laittaa yhtä ainoaa lokeroa. Pohjana on anglo-amerikkalainen singer-songwriter perinne, mutta mausteita löytyy useista eri tyylilajeista lattarista rockiin. Folk-rock ehkä kuvaa parhaiten musiikkia tänä päivänä, varsinkin kun yhtyeessä soittavat vahvat folk-muusikot Merja Ikkelä(haitari), Sara Puljula(kontrabasso, laulu) ja Kukka Lehto (viulu, laulu)  sekä Katriinan pitkäaikaisin soittokumppani, rock-henkeä yhtyeeseen tuova kitaristi Ilkka Tenhunen.

Tekstit kertovat ihmisistä ja heitä ympäröivästä maailmasta, usein melko runollisesti. Pohjalla on kuitenkin aina arkinen tarina tai ihmissuhteeseen liittyvät asiat tai ihmisen kasvu.

Omien levyjen lisäksi Katriina on tehnyt tekstejä ja sävellyksiä myös muille artisteille kuten Timo Yliselle ja Kati Pelliselle, sekä joitakin käännöksiä. Myös teatterimusiikkia hän on säveltänyt Kiven tekstin pohjalta dramatisoimiinsa näytelmiin "Kivimyrsky" sekä "Seitsemän koiraveljestä". Rölli-elokuvaan ja soundtrack-levylle Katriina teki myös kaksi biisiä, jotka esittää Kari Hietalahti. Maininnanarvoinen on myös sävellyskonsertti "Fakin´ Movies", jossa esitettiin kuvitteellisten elokuvien musiikkia. Katriina keksi 10 elokuvaa eri aikakausilta eri maista ja sävelsi "leffoifin" musiikkia. Solisteina konsertissa olivat Katriinan ohella mm. Rea Mauranen, Pepe Willberg, Markus Fagerudd ja Hanna Kaila. Kaikista elokuvista tehtiin jopa juliste ja konsertin juonsi sittemmin edesmennyt Ilpo Hakala.

Teatteri on ollut aina osa Katriinan elämää - teatteriperheen tytär kun on. Ensimmäiset askeleensa teatterin lavalla hän otti jo neljävuotiaana Samppalinnan kesäteatterissa Turussa. Siellä vierähti monta muutakin kesää, mutta varsinainen teatteri-innostus kuitenkin alkoi Kuopion Nuorisoteatterissa. Nähtyään Nuorisoteatterin West Side Storyn Katriina halusi mukaan toimintaan, pyrki ja pääsi.

Teatterikorkean ovet avautuivat näyttelijän oppiin toisella yrittämällä. Sitä ennen Katriina oli pyrkinyt jo kerran ohjaajan koulutusohjelmaan. Koulun hän kävi kuuluisaan "Turkan aikaan" eli 1982-1986. Teatteritaiteen maisterin paperit Katriina sai 1992.

Teatterin puolella Katriina on työskennellyt paitsi näyttelijänä, myös ohjaajana, käsikirjoittajana ja opettajana. Hän on ohjannut näytelmiä mm. Nurmijärven Kivi-juhlille (Kivimyrsky, Seitsemän Koiraveljestä), Teatteri kehä III:lle (Ilta pilalla Kaius Karlssonin seurassa) ja Mikkelin Teatterille (Seitsemän koiraveljestä, Tilkkuenkelit, kirj, Sirpa Kähkönen). Käsikirjoituksia on syntynyt useita, sekä dramatisointeja että alkuperäistekstejä ( mm. Poikkinainti, Voi hyvä jysäys!, Ilta pilalla Kaius Karlssonin seurassa, Kivimyrsky, Seitsemän koiraveljestä).

Opetustöitä Katriina on tehnyt mm. Länsi-Pirkanmaan koulutuskuntayhtymän Aikuikoulutuksessa. Keväällä 2008 esitettiin viimeisimmän Ideasta estradille koulutuksen lopputyö, Wiisuvaras,  Ikaalisten kylpylässä. Katriina oli yksi kurssin pääopettajista sekä esityksen käsikirjoittaja ja ohjaaja.

Näyttelijäntöistä näkyvin on tietenkin TV-2:n Metsolat sarjan Eeva Metsola, mutta Katriina on myös esiintynyt sekä Suomen eturivin teattereissa (mm.Helsingin Kaupunginteatteri, Suomen Kansallisteatteri, Espoon Teatteri, Espoon Kaupunginteatteri) että muissa TV-sarjoissa ja ohjelmissa


Julkaisut tältä artistilta: