CHYDENIUS KAJ


Kaj Chydenius
syntyi Kuusankoskella 1939, vietti lapsuutensa Koillis-Savon Juankoskella ja kirjoitti ylioppilaaksi Joensuun Lyseosta v. 1957. Hän opiskeli musiikkia Sibelius-Akatemiassa ja Helsingin Yliopistossa 1957-65 sekä 1981-82 Moskovan Tsaikovski-konservatoriossa. Opiskeluvuosina Chydenius keskittyi musiikin teoreettisiin kysymyksiin sekä ns. uuden eurooppalaisen taidemusiikin tunnetuksi tekemiseen Suomessa.

Oman sävellystuotannon alku ajoittuu elokuuhun 1964, ensimmäinen laulu oli Lemminkäisen äidin kehtolaulu Eino Leinon näytelmästä Tuonelan joutsen. Nimenomaan laulusäveltäjänä Chydenius on ollut ahkerimmillaan, hänellä on useita tuhansia lauluja suomalaisten runoilijoiden teksteihin. Hän on säveltänyt myös ruotsin, saksan, englannin, ranskan ja espanjankielisiä runoja. Monet lauluista ovat tulleet tunnetuiksi teatteriproduktioiden ja elokuvien kautta, ja Chydeniuksen opusluettelo sisältää musiikit useaan sataan näytelmään.

Kuoro- ja kamarimusiikki (mm. kaksi jousikvartettoa), pari oratoriota ja kantaattia täydentävät säveltäjänkuvaa, jonka elementtejä ovat yhtä hyvin romanttinen yksinlaulu ja lied, kansanlaulut ja iskelmät kuin brechtiläinen poliittinen laulu ja kansainvälinen chanson.

Pro Finlandia 1996
Säveltaiteen valtionpalkinto 2006

www.kajchydenius.fi

 


Julkaisut tältä artistilta: