JUHOLA JOHANNA


Harmonikan jännittävät liikkuvat palkeet ja nappulat vangitsivat Johanna Juholan (s. 1978) katseen pikkutyttönä kansantanssiharjoituksissa. Ei aikaakaan kun pääinstrumentti vaihtui pianosta harmonikkaan. Tämä tarina siitä, miten Juhola päätyi instrumenttinsa pariin, kertoo jotain siitä leikkisyydestä, mikä on koko ajan läsnä taiteilijan muusikkoudessa.Juhola on nuori harmonikansoittaja ja säveltäjä, joka karistelee aiempien polvien perässä viimeisiäkin pölyjä harmonikan päältä. Jos nuoremmalta yleisöltä on jotenkin päässyt menemään ohi Kimmo Pohjosen ja Maria Kalaniemen kokeilut ja mullistukset harmonikan parissa, on toivottavasti viimeistään huippulahjakas Johanna rastoineen ja pop-genren vierailuineen kiinnittänyt heidän huomionsa. Muusikon lahjakkuus nousi ensimmäisen kerran laajempaan tietoisuuteen 2000-luvun alussa, jolloin kaksikin hänen kokoonpanoistaan kilpaili voitokkaasti kansainvälisissä Astor Piazzolla-kilpailuissa. Vuonna 2000 voitto tuli International Astor Piazzolla Competitionissa Novjaro Quintetilla, ja vuonna 2002 Duo Milla Viljamaa & Johanna Juhola -kokoonpanolla Castelfidardon kansainvälisen harmonikkakilpailun Astor Piazzolla -sarjassa. Yhä laajempaa kansainvälistä näkyvyyttä muusikko sai Helsingissä keväällä 2007 järjestetyissä Eurovision laulukilpailussa, jonka avausnumerossa hän soitti miljoonille katsojille tilausteoksena säveltämänsä Fantasiatangon.

Tangoa, traditiota ja elektronista musiikkia
Tango nuevo on yksi muusikon suurimmista intohimoista, mutta hän loikkii tekemisissään myös vaivattomasti genrestä toiseen. Juhola onkin yksi niistä muusikoista, joiden kohdalla tekee mieli puhua ennen kaikkea pelkästä muusikkoudesta, ilman etuliitteitä. Traditiolla on kuitenkin voimakas ja tärkeä osansa Johannan muusikkoidentiteetissä.Edellä mainittujen voitokkaiden yhtyeiden lisäksi Juholan tangoyhtyeisiin lukeutuvat Las Chicas del Tango, johon kuuluu Juholan ja pianisti Milla Viljamaan lisäksi suomalaisissa tangolaulukilpailuissa pärjännyt laulajatar Kukka-Maaria Ahonen. Eri genrejen huippunimistä (mm. Timo Alakotila, Mauno Järvelä ja Pirjo Aittomäki) koostuu myös Tango-orkesteri Unto, joka esittää ikivihreitä suomalaisia tangoja tuorein sovituksin, muusikoiden erilaisista taustoista ammentaen.
Suomalaiseen kansanmusiikkiperinteeseen vahvemmin nojaavia Juholan yhtyeitä ovat Troka ja Spontaani Vire, joista jälkimmäisessä myös improvisaatio on keskeisessä osassa. Johannan kokeellisempaa puolta edustavat puolestaan hänen omaa nimeään kantavat yhtyeet Johanna Juhola Trio sekä Johanna Juhola Reaktori, joista molemmissa tärkeä roolinsa on elektroniikalla. Kaikenlaisia määrittelyitä kaihtavaa musiikkia hän tekee viuluvirtuoosi Pekka Kuusiston kanssa kekseliäässä ja kiitellyssä Kraft-duossa.
Tärkeänä yhteistyökumppanina on mainittava myös pianisti/harmooninsoittaja Timo Alakotila, jonka duokumppanina Juhola on tutkaillut erityisesti pelimannimusiikin improvisaatiomahdollisuuksia. Lisäksi Juhola on levyttänyt Vox Artis -kamariorkesterin kanssa Timo Alakotilan Konserton melodiabassoharmonikalle ja kamariorkesterille ja esittänyt sitä eri kokoonpanojen kanssa.
Ennakkoluulottoman asenteensa ansiosta Juholalla riittää kysyntää myös vierailevana muusikkona. Viime aikoina hän on soittanut esimerkiksi hip hop -yhtye Don Johnson Big Bandin levyllä Records Are Forever (2009).
Monissa projekteissaankin Juholalla on selkeä oma tyylinsä. Hän ei muuta tai sovita soittotapojaan tietyn genren mukaiseksi, vaan kuuntelee kollegoitaan, reagoi soittokumppaneihinsa, improvisoi ja elää musiikissa.

Leikkisä Johanna näyttämöllä
Johannan sävellykset ja Johanna tulevat yleensä samassa paketissa. Muusikko ei juuri soita muiden sävellyksiä, mutta ei myöskään sävellä muille. Harvoihin poikkeuksiin lukeutuu edellä mainittu Timo Alakotilan konsertto. Paketti on kuitenkin nähtävissä ja kuultavissa myös konserttilavojen ulkopuolella, näyttämöllä.
Teatterin ja sirkuksen maailma on muusikolle läheinen ja hän on säveltänyt musiikkia useisiin eri produktioihin. Musiikissa on usein itsessään jo läsnä tietynlainen visuaalisuus ja leikkisyys ja sirkukseen se sopii kuin nenä klovnin päähän!
Juhola ei ole tyytynyt jäämään vain harmonikan taakse, vaan useissa yhtyeissään ja produktioissaan hän myös hauskuuttelee eri instrumenteilla. Soitinvalikoima ei ole tavallisimmasta päästä - niin sooloprojekteihin kuin yhtyeisiinkin oman sointivärilisänsä tuovat esimerkiksi claviola, melodika ja japanilainen miniflyygeli.
Kaikesta leikkisyydestään huolimatta Juhola on vakavasti otettava muusikko, joka on raivaamassa tietään harmonikansoittajien kärkikaartiin myös kansainvälisellä tasolla. Karismaattisen esiintyjän eläytymiskyky ja soittamisen nautinto vangitsevat kuulijansa ja katsojansa missä hän ikinä esiintyykään. Onpa käynyt niinkin, että Juholan musiikki ja lavakarisma ovat vieneet päähuomion kokonaisvaltaiseksi tarkoitetussa show'ssa. Nyt on vuoro Johannan heiluttelemien palkeiden ja nappuloiden inspiroida kuulijoita ja kollegoita kaikkialla.

Teksti Riikka Hiltunen / Fimic :: 2010

Artist homepage


Julkaisut tältä artistilta: